Question and Answers on the book of Exodus
1. What was the decree by Pharaoh concerning all Hebrew newborns? (Exo. 1:22)
 Ans: Every son who
is born to Hebrews  are to cast into the
Nile, ….”.
2.   Which tribe did Moses come from?
Ans:
 The tribe of Levi (Leah's offspring)
Ans: Every son who is born to Hebrews are to cast into the Nile, ….”.
Ans:
 The tribe of Levi (Leah's offspring)
 3.  Why did
his parents deem Moses as special? And 
how long did the parents  hide
their son?(Exo.
2:2)
Ans: Because he was exceptionally beautiful, and  hid him for three months.
4.    Who
watched the ark? (Exo.  2:4)
Ans: Moses’ sister – Miriam.
5.   Who went to the river to bathe? (Exo.  2:5)
Ans: The daughter of Pharaoh.
6.    Why did Pharaoh’s daughter feel sorry for the
baby? (Exo.  2:6) 
Ans: The  helpless infant  baby wept and his cry touched her heart.
7.    Who adopted her own son? (Exo.  2:9)
Ans: Jochebed
8.  (a) Who
named the baby ? (b)What was the baby
named and (c)why? (Exo.2:10) 
Ans:
(a) Pharaoh's daughter. (b)  She named
him Moses,(c)  because he was drawn out
of water.
9.   What two
things did Moses see when he went to view his own people? (Exo. 
2:11)                                                                                                                                              
Ans: Looked at the burdens of
the Hebrews and saw an Egyptian beating a Hebrew
Ans: Looked at the burdens of
the Hebrews and saw an Egyptian beating a Hebrew
10.  (a) What did Moses do to the Egyptian?  (b) Was his action justifiable (Exo. 
2:12)                                                                                                                                                       
Ans: He killed the Egyptian and hid him in the sand. (b) No. He knew
killing the Egyptian was wrong. (Acts 7:23-29).
Ans: He killed the Egyptian and hid him in the sand. (b) No. He knew
killing the Egyptian was wrong. (Acts 7:23-29).
11.  What did Moses  see the next day? And what he questioned? (Exo. 
2:13). What did
the Hebrews question about  Moses? (Exo. 
2:14)                                                              
 Ans:
 Moses sow that two Hebrew
men were fighting.  He asked, "Why
are you striking your companion?".
The Hebrew questioned  Moses,  "Who made you a prince
and a judge over us?
Ans: Moses sow that two Hebrew men were fighting. He asked, "Why are you striking your companion?". The Hebrew questioned Moses, "Who made you a prince and a judge over us?
12.  Why was Moses frightened by his question? (Exo. 2:14)
Ans:  Moses feared that, "Surely this thing
(killing the Egyptian) is known!
Ans: Moses feared that, "Surely this thing (killing the Egyptian) is known!
13.  Why
Pharaoh  sought to kill Moses?(b)  where did Moses go to live? (Exo. 
2:15). 
 Ans: Pharaoh heard  that 
Moses killed one of the Egyptians.  (b)  He went 
and lived at  Midian.
                      
14.      Who was
Moses’ wife?
 
14.      Who was
Moses’ wife?
  
Ans:  Zipporah, daughter of Reuel
(Jetro),  
(b) What was her father? (Exo. 2:21)
(b) Ans: A priest of Midian.
15.    What was
the name of the eldest son of  Moses? (Exo. 2:22)
       
Ans:
Gershom, 
 16.  What was its meaning f his name? (Exo. 2:22) 
Ans: Gershom,
16. What was its meaning f his name? (Exo. 2:22)

 
No comments:
Post a Comment